Kees van den Berg is als Roze 50-plus ambassadeur betrokken bij Gay Living. Hij was beleidsadviseur bij de gemeente Utrecht met aandachtsgebied LHBT-emancipatie. Intussen heeft Stichting De Overkant een fonds opgericht in zijn naam speciaal voor LHBTI’s.

Wie is Kees van den Berg?

Als echte Utrechter groeide Kees op in Oudwijk. Later, vanaf 1958, woonde het gezin met drie kinderen in Oog in Al en zijn vader had een slagerij op de hoek. Oog in Al was een kinderrijke wijk en iedereen kwam bij elkaar over de vloer. Het begin van de jaren ’60 en veel jongeren maakten zelf muziek. Kees had samen met een vriendje een provisorische radiozender gestart, waardoor de buurt ’s avonds hun mu­ziek­programma kon luisteren. Hij leerde piano en gitaar spelen en richtte met zijn broer en vriendjes een band op: the Rhythms. Ze speelden veel in Utrechtse werfkelders, maar ook voor 9000 jongeren op het Paardenveld en stonden in het voorprogramma van de Moody Blues.

Aandacht van meisjes

Door te spelen in een populaire jongensband had Kees veel aandacht van jonge meisjes. Voor hem een verwarrende tijd, omdat hij zich meer aan­ge­trokken voelde tot jongens. Over homoseksualiteit sprak je toen niet. Door die negativiteit om hem heen kwam hij pas later uit de kast.

Diversiteit in werk en opvattingen

Na het Lyceum werkte Kees bij Drukkerij Bosch. De zware werkomstandigheden van onderbetaald personeel maakte indruk op hem. Het drukkersvak bleek niets voor hem en dat werd door chef Jan van Veen, de vader van de bekende musicus Herman, ook gezien. Foto: Jan JansenMuziek was volgens Jan een betere keus, maar de zware werkomstandigheden lieten Kees niet los. Daar wilde hij zich voor inzetten en hij ging naar de Sociale Academie. Eén van de docenten daar was Piet Reckman, voorman van de vernieuwingsbeweging binnen de PvdA. Het onderwijssysteem ging mede door hem op de schop. Zodoende werkten studenten en leraren samen aan de vernieuwing van de opleiding. En de ontwikkeling van jezelf. Bij Kees en enkele medestudenten ontstond het idee dat tv geen goede invloed had op de bevolking. Hij weidde hier een onderzoek aan afgerond met een stage voor het maken van een programmaformat bij de NCRV.

Werken, zingen en muziek

Zijn begeleider bij de NCRV was Toon Gispen, later wethouder Welzijn in Utrecht. Zo kwam Kees in aanraking met internationale artiesten en nationaal bekende mensen van tv. Bovendien zong hij spontaan met Jan Fillekers (Farce Majeure) achter de schermen. Jan kwam ook uit Utrecht. Toen de NCRV te vooruitstrevend werd voor de achterban moest het roer om. Vanuit zijn maatschappijvisie vond Kees dat hij zich niet verder kon ontplooien en vertrok in ’78. Daarna volgde een grote diversiteit in werk, waaronder jongerenwerk in Wittevrouwen. Kees werd actief bij het COC en speelde met de cabaretgroep Spitsroeden. In het bijzonder speelde hij in de popgroep Kadanz.

Kees van den Berg fonds voor LHBTI’s

Beleidsadviseur bij de gemeente Utrecht werd hij op zijn vijftigste. Met aandacht voor migranten, welzijn en later vooral de LHBT-emancipatie. Kees zet zich nog steeds in voor de LHBTI-gemeenschap. Bijvoorbeeld als Roze 50-plus ambassadeur en hij vindt het slagen van ons initiatief belangrijk. Zijn ervaring en maatschappelijke visie maakt hem een zeer welkome samenwerkingspartner voor Gay Living in Utrecht. En zijn staat van dienst is ook bij anderen opgevallen. Stichting De Overkant, die het Midzomergracht festival organiseert in Utrecht, heeft namelijk het ‘Kees van den Berg fonds’ in het leven geroepen. Een fonds gericht op het bevorderen van acceptatie en zichtbaarheid van LHBTI’s. Kortom een terechte vernoeming met een prima doelstelling.

Voor dit artikel is geput uit het artikel dat oorspronkelijk is gepubliceerd in de Oud-Utrechter. Lees het hele artikel met Kees van den Berg terug op Nieuws030.nl. Lees meer over het fonds voor LHBTI’s dat zijn naam draagt. Zoek financiële steun voor een eigen initiatief of help andere LHBTI-initiatieven op weg door een bijdrage te doen.

Terugblik: Kadanz bij TopPop

Bekijk hieronder het optreden van Kadanz bij TopPop terug. Luister naar hun hitsingle ‘In het donker (zien ze je niet)’ met Kees van den Berg links op toetsen en zang.

 

 

Ik had het je nog niet gezegd
Paniek voor niets, dat vind ik slecht
Maar het wordt onveilig hier te blijven.

Misschien zijn ze al onderweg
Dus haast je, want we moeten weg
Er is geen tijd om nog te schrijven.

Refrein:
In het donker zien ze je niet
Als je zwijgt, dan horen ze je niet
Dus hou je adem nu maar in en stik niet (2x).

Wat is er over dat ons bind?
Want wat er is verwaaid de wind
Het heeft geen zin meer om te kijken.

De nacht valt als het licht nog schijnt
Als op een dag de hoop verdwijnt
En alles voor het geweld moet wijken.

Refrein (3x).

In het donker, donker.

Stik niet.

 

Weliswaar is het Kees van den Berg fonds voor Gay Living bijzonder, maar er zijn meer fondsen die de LHBTI-emancipatie als doelstelling hebben. Kijk ook eens naar het Het Blauwe Fonds dat landelijk ondersteunt. Het Bob Angelo Fonds van het COC steunt ontmoeting en acceptatie van LHBTI’s.

Gay Living

Door Gay Living

Gay Living draagt substantieel bij aan het behoud van een actief leven, levensgeluk en de emancipatie van LHBT’ers in onze samenleving.